Svet-Stranek.cz
Volejte 775 305 355 nebo pište na bulantka@seznam.cz
Účetní služby pro Vás

Zálohy na sociální pojištění 2020:Volejte 775 305 355 nebo pište na bulantka@seznam.cz

Zálohy na sociální pojištění 2020

Zálohy jsou splatné vždy od prvního do posledního dne měsíce, na který je záloha určena. Za den platby je přitom považován až den, kdy platba došla na správný účet. Bez sankce, bez penalizace, je možné zálohu doplatit až do konce následujícího měsíce. Znamená to například, že zálohu za leden můžeme zaplatit až do konce února, tedy tak, aby do konce února byla na účtu úřadu.
Minimální zálohy platíme například, když začínáme podnikat nebo když nám v Přehledu příjmů za loňský rok vyšla nižší záloha než minimální, platíme aspoň minimální zálohy:

minimální zálohy v roce 2020

při vedlejší činnosti 1018Kč
při hlavní činnosti 2544Kč


Je-li naše výdělečná činnost brána jako vedlejší činnost a máme nízký zisk, nemusíme zálohy vůbec platit.

Sociální pojištění při koronaviru

Od března do srpna 2020 nemusíme platit zálohy na sociální (důchodové) pojištění, a to ani při činnosti hlavní, ani při činnosti vedlejší. Nemusíme o to nijak žádat, prostě nezaplatíme. Pokud jsme přesto zaplatili nebo zaplatíme, budou tyto úhrady použity jako zálohy na září až prosinec nebo na jiné naše závazky k ČSSZ.

Po skončení roku, v Přehledu příjmů za rok 2020, si od výsledné částky, která nám vyjde na sociální pojištění za rok 2020, odečteme nejen uhrazené zálohy, ale také 2544 Kč za každý z měsíců březen až srpen (u hlavní činnosti) nebo 1018 Kč za každý z měsíců březen až srpen (u vedlejší činnosti). O tyto částky tedy zaplatíme méně a opravdu ušetříme.

Pro výpočet důchodu se budou tyto měsíce považovat za vyloučenou dobu a bude se na ně pohlížet stejně, jako kdybychom zálohy platili.
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie. OK